ΓκαΠουΤσίΧα και καρναβάλια


Ιβάνα ήταν πρόσφατα σε ένα πάρτυ που χόρευαν το Gangnam Style, το πουλάκι Τσίου και στο τέλος σαν κερασάκι στην τούρτα το Harlen Style. Που αυτό το τελευταίο δεν είναι καν χορός. Είναι μια μάζα ανθρώπων να κτυπιούνται σαν μανιακοί φορώντας ότι να 'ναι.

Πλησίασε ένας ψηλός νεαρός την Ιβάνα, που γνώριζε από άλλη εκδήλωση και την έπιασε κουβέντα. Γέλασαν και τράβηξε Ιβάνα στην πίστα να χορέψουν μαζί . Ιβάνα σοβάρεψε και είπε ότι το ΓκαΠουΤσίΧα* είναι βλακεία. Νεαρός παραξενεύτηκε και ρώτησε γιατί.

Ιβάνα άρχισε να του λέει ότι απορεί πού πήγε το μυαλό των ανθρώπων, πού πήγε η κρίση τους. Γιατί δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τη βλακεία από τη διασκέδαση. Γιατί ό,τι "τρελό" έρχεται από το εξωτερικό οι άνθρωποι το υιοθετούν χωρίς να το αξιολογήσουν πρώτα. Γιατί η διασκέδαση παίρνει παρανοϊκή πλέον μορφή και όσο πιο προκλητική και ακραία, τόσο πιο "διασκεδαστική".

Ο νεαρός γέλασε και είπε "σιγά, χαράς στο πράμα, έτο διασκεδάζουμεν, χαλάρωσε!".

Ιβάνα του είπε ότι τέτοιου είδους χαλάρωση προϋποθέτει την απώλεια κρίσης. Γιατί πρέπει να δεκτείς τη βλακεία ως διασκεδαστική και να κάνεις ότι κάνουν οι άλλοι. Να κάνεις το άλογο, το πουλάκι, τον μανιακό ψυχασθενή. Και καλά τα παιδάκια που δεν καταλαβαίνουν, τα κάνουν και γελούν. Οι μεγάλοι?

Ο νεαρός σκέφτηκε ότι έμπλεξε με ξενέρωτη. Πριν φύγει όμως, προσπάθησε κάτι τελευταίο: Κάλεσε την Ιβάνα σε πάρτυ την άλλη εβδομάδα για να δει Ιβάνα πώς η παρέα του είναι πολύ διασκεδαστική, έξω καρδιά. Όταν Ιβάνα ρώτησε τί πάρτυ ήταν, τί γιόρταζαν, αυτός είπε "Καρναβάλι".

Ιβάνα ρώτησε τί είναι το Καρναβάλι. Νεαρός είπε: "Δεν ξέρεις?"

Όμως ούτε αυτός ήξερε τί γιορτάζουν. "Εν ανάγκη να γιορτάζουμε κάτι συγκεκριμένο? Έτο βρισκούμαστε τζαι διασκεδάζουμε, ξεφεύγουμε που την ρουτίνα."

Ιβάνα του είπε να ψάξει αν θέλει τις ρίζες του Καρναβαλιού για να ξέρει τουλάχιστον γιατί μασκαρεύεται... Και να ψάξει την ετυμολογία, το νόημα της λέξης "διασκεδάζω" , που απέχουν πολύ από τη ψυχαγωγία. Είπε ακόμα στον χαντακωμένο νεαρό που άρχισε να νευριάζει και να τη θεωρεί ξερόλα και ανέραστη ότι το Καρναβάλι δεν την εκφράζει, δε θέλει να ντυθεί μάσκα και να ξεφύγει με αυτό τον τρόπο.

Νεαρός είπε ξενερωμένος "οκ, εσύ χάνεις" κι έφυγε.

Ιβάνα αναρωτήθηκε ποιός χάνει τελικά.





Ιβάνα συζήτησε με neerie χθες. Neerie είπε ότι το Gangnam διακωμωδεί τα δήθεν και τη μεγαλομανία μας, το πουλάκι τσίου και το Harlem είναι (φαινομενικά) αθώα και διασκεδαστικά,  το καρναβάλι είναι ευκαιρία να ξεδίνουμε, να μασκαρευόμαστε (και να παραληρούμε) στο όνομα της διασκέδασης... Ιβάνα ρώτησε αν χρειάζονται πραγματικά όλα αυτά για να ξεφεύγει κάποιος από τη ρουτίνα. Και αν όποιος δεν τα κάνει είναι παράξενος και ξενέρωτος.

Neerie είπε πως τα ελληνικά της Ιβάνας βελτιώθηκαν. Αλλά δεν απάντησε. Ίσως επειδή είχε χορέψει κι αυτή το πουλάκι Τσίου στο πάρτυ.







 

4 σχόλια:

  1. To πουλάκι τσίου έχει χορό;
    Το Gangnam Style άρεσε μου, χορεύκω το και ναι, διασκεδάζω, όπως κάποιοι εν το χορεύκουν γιατί εν το βρίσκουν διασκεδαστικό, και κάμνουν κάτι που εγώ εν βρίσκω διασκεδαστικό όπως πχ να παίζουν πιλόττα ή σκάκι. Το Harlem shake ενοχλεί με γιατί εν έχει κάτι συγκεκριμένο, απλά λαώνεσαι άχαρα πάνω κάτω, μπρος πίσω, δεξιά αριστερά, κοκ.

    Κατά τα άλλα αρέσκουν μου τα καρναβάλια, εν κάτι που εκάμναν οι γονείς μας, εν κάτι που έκαμνα οπυ μωρό, και τις χρονιές που δεν έχω κάτι οργανωμένο νοιώθω μίζερη... Εν έχω πρόβλημα άμα εν αρέσκει σε κάποιον, αν και δεν ξέρω τι ακριβώς δεν αρέσκει, εν ευκαιρία να ντυθείς κάτι που θα ήθελες να είσαι, να φκάλεις ένα απωθημένο, να κάμεις χιούμορ με την εμφάνισή σου.

    Υπάρχει παράδοση όμως: Τις μέρες αυτές γίνεται το έθιμο του γλεντιού, της ψυχαγωγίας και του «μασκαρέματος», της μεταμφίεσης, που έχει παραμείνει από παλιές γιορτές της ρωμαϊκής εποχής, τις γιορτές αφιερωμένες στην έκπτωση του θεού Σατούρνους από τον Ήλιο τα Κρόνια «Λουπερκάλια» και «Σατουρνάλια» και από τις αρχαιότερες «Διονυσιακές γιορτές» των Ελλήνων, όπου οι άνθρωποι μεταμφιέζονταν, χόρευαν, τραγουδούσαν πίνοντας κρασί και το κέφι έφτανε στο κατακόρυφο προς τιμή του Διόνυσου. (από την wikipedia)

    Κατά τα άλλα ενοχλούν με άλλα πράματα παραπάνω που τούτο που αναφέρεις. Όπως πχ το ότι πρέπει κάποιος να γίνει φέσι για να διασκεδάσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ναι, τζι εμένα φακκά μου το καρναβάλι :/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγώ πάλι τα βρίσκω τούτα όλα πολύ διασκεδαστικά και ξεδώνεις ρε παιδί μου. Εν καλό μια στο τόσο να κάμνεις μια μικρή πελάρα ή να ρίχνεις λίγο spice στην ρουτίνα σου.
    Όμως εγώ είμαι μικρή, είμαι η νεολαία, άρα σκεφτουμε λιον παράξενα :Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Moonlight ακριβώς, η "παράδοση" που λες, οι γιορτές λατρείας στους διόνυσους και στους σατούρνους προσωπικά δε με εκφράζουν και δεν θέλω να συνεχίζω τέτοια "παράδοση" και να την τιμώ. Προσωπικά θεωρώ καλύτερο να διασκεδάζω με τρόπους που να εκφράζουν τα πιστεύω μου, ή έστω, να μην τα μειώνουν, όσο γίνεται. Ναι, έχει χορό το πουλάκι, δες στο γιουτούμπ.

    Ουφ :)

    Γάτα είναι καλό να ξεδίνεις... Και υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι. Το τί τρόπο επιλέγει ο καθένας βασίζεται στις πεποιθήσεις και στις ανάγκες του καθενός ;)
    Η νεολαία δεν σκέφτεται τόσο παράξενα, κάποια στιγμή όμως πιο μετά θα αξιολογείς διαφορετικά τα πράγματα, θα γίνεις πιο επιλεκτική, γενικά ομιλούντες





    ΑπάντησηΔιαγραφή

όνειρα πισκόττα οίκτου

Καλή χρονιά και πολλές καλές χρονιές να έχουμε όλοι!! Για κάποιο εκνευριστικό λόγο δεν μπορώ να σχολιάσω στο προηγιούμενο ποστ τζαι να ε...