ο homo horkatus (απλή και κατανοητή έκδοση)

Ιβάνα έγραψε για Κύπριες γυναίκες που μόλις βρουν κάποιον (σχέση/γάμος) αλλάζουν, μόλις κάνουν παιδιά ξαναλλάζουν και πρέπει καημένος άντρας να ακολουθεί τις αλλαγές. Ο Κύπριος άντρας ΔΕΝ είναι ευέλικτος. Αλλάζει αλλά μόνο σε μέγεθος και στη μνήμη. Ενώ δηλαδή η Κύπρια γυναίκα αλλάζει κι εξελίσσεται για να προλάβει να φροντίσει την οικογένεια και τις δουλειές της, ο Κύπριος άντρας απλά παχαίνει και θυμάται τις ρίζες του. Τις προϊστορικές. Δηλαδή γίνεται homo horkatus.

Χαρακτηριστικά:

Θα τους αναγνωρίσετε παντού. Η ηλικία τους κυμαίνεται από 18-108. Τα χαρακτηριστικά του homo horkatus είναι όπως πιο κάτω:

- κοιλιά
- νεύρα
- φωνές
- μισογυνισμός
- αυταρχικότητα
- κόμπλεξ
- εγωισμός
- εκφοβισμός
- πλεονεξία
- εθισμοί (ποτό, χαρτιά, πορν-ό, τζόγος, μπάλα, χουλιγκανισμός)


Αν κάποιος έχει έστω τρία από τα πιο πάνω, τότε έχει ήδη γίνει homo horkatous.

.
.
.
.
.
.

Μουσικό Διάλειμμα

Μέχρι να ξεπεραστεί το πρώτο σοκ, Ιβάνα να εξηγήσει:
 
Μπορεί κάποιος να πει ότι Ιβάνα είναι σκληρή με τους χαρακτηρισμούς της για τον Κύπριο άντρα. Οι Ρώσοι άντρες είναι χειρότεροι. Αλλά τους ελέγχουμε. Διαφορετικά, αλλάζουμε χώρα.

Όταν το σκεφτείτε όμως θα δείτε ότι ακόμα κι οι Κύπριοι που δεν έχουν τα πιο πάνω χαρακτηριστικά, είναι εν δυνάμει homo horkatous, αφού το μόνο που χρειάζεται είναι μια γυναίκα για τα ενεργοποιήσει. Ναι, οι γυναίκες μπορεί να σώσουν ή να καταστρέψουν τους άντρες. 

Κι επειδή θα διαβάσουν περισσότερες γυναίκες αυτό, αν δείτε πως μεγαλώνετε τα παιδιά σας, (ή οι μαμάδες σας αν δεν έχετε ακόμα δικά σας) θα βρείτε κάποια δόση αλήθειας. Όμως αυτά θα τα πούμε στο  ποστ για Κύπρια μάνα-πεθερά.


Επιστρέφουμε στo homo horkatous.


Η εξέλιξη σε homo horkatus

Ο Κύπριος άντρας, μόλις κάνει σχέση ή παντρευτεί, αρχίζει να γίνεται άντρας των σπηλαίων. Απαιτεί να είναι κυρίαρχος στη σπηλιά του. Βασικά, έτσι ήταν από πριν αλλά το έκρυβε, ή αν δεν το έκρυβε, σίγουρα κατάφερε να ξεγελάσει τουλάχιστον μια, για να κάνει σχέση/γάμο.
 
Έτσι ήταν οι δικοί του, το σόι του, γενικότερα η γενιά των γονιών του. Και φυσικά δεν αμφισβητεί αυτή τη φιλοσοφία/τρόπο ζωής κλπ.
 
Σιγά μην τον αφήσει η Κύπρια όμως να κυριαρχήσει. Κι έτσι φωνάζει, δέρνει, όταν θεωρεί ότι χρειάζεται, για να επιβληθεί. Είναι ο μόνος τρόπος να επιβληθεί. Αν δεν φωνάζει κι αν δεν δέρνει στο σπίτι, τότε να ανησυχήσετε. Σημαίνει βρήκε άλλο τρόπο ή τόπο να ξεσπά. Να φωνάζει στη δουλειά, να γυρίζει με άλλες, να βρει νέα χόμπυ ή να εθίζεται σε διάφορα που ήδη αναφέρθηκαν. Δεν έχει ανακαλύψει ο Κύπριος άντρας ακόμα το μηχανισμό σωστής διαχείρισης αυτής της κατάστασης κι έτσι καταφεύγει στα ξεσπάσματα.
 
Αν δεν τα κάνει ούτε αυτά, να του πείτε συγχαρητήρια. Σπάνια περίπτωση Κύπριου άντρα-διαμάντι. Ή, ακόμα πιο σπάνια, ο άντρας αυτός έχει μια γυναίκα διαμάντι που τον καταλαβαίνει, τον προσέχει και τον αφήνει στην ησυχία του. Μάλλον δεν είναι Κύπρια (η neerie μου φωνάζει και μόλις μου έριξε μια πατάτα).

Εντάξει, μπορεί βέβαια η γυναίκα του να είναι διαμάντι και πάλι να τα κάνει αυτά ο horkatus.
 
Αν δεν τα έκανε ήδη, τότε πολύ πιθανόν να είναι θέμα χρόνου. Μπορείτε όμως να το προλάβετε!

Η πρόληψη

Ο Κύπριος άντρας θέλει αγάπη κι έλεγχο από την αρχή. Κι ο έλεγχος να γίνεται με αγάπη. Αν δεν τα είχε από τη μαμά του, τότε δοκιμάστε το εσείς μόλις τον γνωρίσετε. Δηλαδή, αν τον αγαπάτε πολύ και του το δείχνετε, είσαστε σε καλό δρόμο για να μην εμφανιστεί σε μεγάλο βαθμό αυτή η συμπεριφορά. Αν τον αγαπάτε και τον αφήσετε όμως ανεξέλεγκτο, είναι πολύ πιθανό να εμφανιστεί ο homo horkatus με τη μορφή απάτης (να απατήσει εσάς ή να κάνει απάτη χρηματική). Δηλαδή δεν πρέπει να τον αφήνετε πολύ στο φιλότιμο. Το φιλότιμο παρουσιάζεται μόνο σε ταλαιπωρημένους και καλύτερα να μην το ρισκάρετε. Να ελέγχετε τις κινήσεις του αλλά κι αυτό με αγάπη. Ένα πολύ απλουστευμένο παράδειγμα: "Αγάπη μου πέρασες καλά σήμερα? Έκανες διάλειμμα να φας και να ξεκουραστείς? Πήγατε με τους συνάδερφους κάπου μετά τη δουλειά? Ωραία! Να θυμηθώ να ρωτήσω τη γυναίκα του συναδέρφου σου του Γιάννη πως του φάνηκε το μπαράκι που πήγατε, να πάμε και όλοι μαζί, ξέρω και τους σερβιτόρους εκεί. Α, και απόψε έχεις έκπληξη!" (αυτό που σας είπε ότι θέλει πριν μια εβδομάδα)" ή "Αγάπη μου πού πήγαν τα λεφτά μας? Μη μου πεις μας ξεγέλασε η τράπεζα? Θα τους κανονίσω εγώ, δεν θέλω να ανησυχήσεις εσύ ξανά. Και απόψε μην κανονίσεις τίποτε" (κάνετε αυτό που σας είπε ότι θέλει πριν τρεις μέρες). 
 
Στην περίπτωση που δεν προλάβετε αυτή την εξέλιξη (σε homo horkatus), συλληπητήρια. Και δεν μπορώ να σας πω δημόσια τί να κάνετε.
 
Η θεραπεία
 
Δεν υπάρχει. Συλληπητήρια είπα. Δυστυχώς το πρόβλημα είναι βαθύ και σύνθετο. Και το πιο πιθανόν να ξεκινά από την Κύπρια μάνα-πεθερά.
 
 
Απορίες?
 
 
 

 

7 σχόλια:

  1. Θα αναμένω το ποστ για την Κύπρια μάνα-πεθερά. Η μάνα μου δεν έχει γιούς και δεν μου έκαμε ποτέ μάθημα για τους άντρες. Πεθερά δεν έχω. Ούτε καν για να χαριεντίζουμαι. Άρα να δω αν καταλάβω τίποτε παραπάνω που τζείνο το ποστ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νοιώθω σαν να με επισκέφτηκε το φάντασμα των τωρινών ΚΑΙ των μελλοντικών Χριστουγέννων, ταυτόχρονα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να σημειωθεί ότι διαχωρίζω τη θέση μου που την Ιβάνα τζαι τις απόψεις τη (αν και το homo horkatus έκλεψε μου το).

    Όσο για το συγκεκριμένο ποστ, έχω να πω: "όσα δεν φτάνει η αλεπού... "

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάντως έχει πλάκα που εξακολουθούμε να βρίσκουμε ελαφρυντικά στην μη-εξελιξιμότητα του είδους ρίχνοντας την ευθύνη στην γυναίκα ( μάνα - πεθερά -σύζυγο ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ιβανούδα ανθρωπολόγος. Ωραία:)

    Εχω μια απορια για την Ιβάνα.
    Οι homo horkatus εμφανίζουνται τζιαι σε ομοφυλόφιλα ζευγάρια; Δηλαδή μπορεί να ενεργοποιηθεί που άντρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. moonlight τώρα ξέρεις τί θα κάνεις για να μην καταλήξεις με homo horkatus

    Panic, Ιβάνα έχει την εντύπωση ότι πολλές φορές το απολαμβάνεις. Αν θέλεις να αλλάξεις τα μελλοντικά χριστούγεννα ξέρεις τί πρέπει να κάνεις :p

    neerie κατάλαβα, επειδή δεν έχω άντρα το λες... ναι, ακόμα δεν διάλεξα! εσύ πρόσεχε πώς θα μεγαλώσεις το γιο σου να μην καταλήξει σαν το ποστ, σε παρακολουθώ!

    Neraida φυσικά, η ιστορία ξεκίνησε από τον Αδάμ και την Εύα. Τότε που έπρεπε να το παίξει άντρας και να κτυπήσει το χέρι του στο τραπέζι και να της πει: "τί βλακείες κάνεις, πέταξε το μήλο τώρα!" δεν το έκανε... τώρα περιμένεις να αλλάξει?

    Δεσποσύνη, Ιβάνα δεν το σκέφτηκε, αλλά τώρα που το λες, γιατί όχι? Ιβάνα αγαπάει όλους γκέι αλλά σκέφτεται, πώς ξεκαθαρίζονται οι ρόλοι μέσα σε μια ομοφυλοφιλική σχέση? Εκεί θα υπάρχει τετραπλό πρόβλημα: είναι μπέρδεμα γιατί ο καθένας θα έχει 1) να προσδιορίσει τον εαυτό του, 2) τον εαυτό του μέσα στη σχέση, 3) τον άλλο μέσα στη σχέση και 4) τον άλλο σε σχέση με τον εαυτό του. Και όοοολους σε σχέση με το περιβάλλον τους.

    Εντάξει, Ιβάνα αφαιρεί λίγο πρόβλημα γιατί οι άντρες τουλάχιστον δεν είναι τόσο ανταγωνιστικοί μεταξύ τους όσο οι γυναίκες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

όνειρα πισκόττα οίκτου

Καλή χρονιά και πολλές καλές χρονιές να έχουμε όλοι!! Για κάποιο εκνευριστικό λόγο δεν μπορώ να σχολιάσω στο προηγιούμενο ποστ τζαι να ε...