το πρόβλημα με το θηλασμό

Τα πράγματα έχουν ως εξής: Λίγο πριν γεννήσω έγινα υπέρμαχος του μητρικού θηλασμού. Είχα πάει στα σεμινάρια του Παγκύπριου Συνδέσμου Μητρικού Θηλασμού, στο σχετικό σεμινάριο του Μακάριου (νοσοκομείου) κι έβαλα στόχο να θηλάσω το μωρό μου όσο μπορούσα. Να το προσπαθήσω τουλάχιστον. Επροειδοποίησα τους οικείους (βλέπε σύζυγο, μάμμα, παπά) που θα μπορούσαν να με επηρεάσουν θετικά ή αρνητικά, για το στόχο μου. Εδιάλεξα τζαι παιδίατρο επίσης υπέρμαχο γιατί ήξερα ότι θα χρειαζόμουν όση παραπάνω στήριξη γινόταν. Το πόσο καλό κάμνει το μητρικό γάλα στο μωρό εν αδιαμφισβήτητο τζι εν χρειάζεται καν να το εξηγήσω.

Να μεν τα πολυλογώ, ευτυχώς εκατάφερα τα, ήταν δύσκολα όμως. Ξενύχτι, πόνος, αγωνία, ταλαιπωρία εν φαντάζεσαι. Μάλλον φαντάζεσαι αν είσιες νεογέννητο. Οσα τζι αν άκουσα στα σεμινάρια, πάλε τις δύσκολες ώρες ελλιοψύshισα τζι ήθελα να τα παρετήσω. Να δώκω ξένο γάλα τζαι κανεί. Εν τόσος πολύς ο πόλεμος που σου κάμνουν, εν σε κανούν τα δικά σου ψυχολογικά (κλασικές ατάκες: εν έσιεις γάλα, έν χορτάνει το μωρό σου, εν λλίο το γάλα σου, δώστου λλίο ξένο, δώστου τσάι, μα αφήνεις το μωρό σου τζαι κλαίει?) Ακόμα όμως θυμούμαι τις κουβέντες της γιατρού: όταν γεννήσεις είσαι τόσο συναισθηματικά φορτισμένη που δεν θα ακούεις τη λογική, άρα πρέπει να είσαι πολλά καλά ενημερωμένη προηγουμένως για να το παλέψεις. So true!

Γράφω σου επειδή τους τελευταίους 2 μήνες, 2 συγγένισσες μου εσταματήσαν το θηλασμό μετά που 2-3 μέρες. Επειδή εν αντέχαν να ακούν το μωρό τους να κλαίει. Επειδή ενομίζαν ότι δεν είχαν γάλα. Επειδή ενομίζαν ότι το μωρό τους πεινά συνέχεια τζαι κλαίει τζαι εθέλαν να κάμουν το καλύτερο για το μωρό τους.

Η πρώτη κουβέντα που σου λεν στα σεμινάρια είναι ότι δεν γίνεται η μάμα να μεν έσιει γάλα, αφού το γυναικείο σώμα προσαρμόζεται έτσι ώστε να έσιει, τις πρώτες μέρες, τη λίγη εκείνη ποσότητα που χρειάζεται το μικροσκοπικό στομαχάκι του μωρού. Ελάχιστο χρειάζεται στην αρχή, 3-5 ml αν δεν κάμνω λάθος. Όχι 30-100 ml σκόνη ξένου που του διούν στις κλινικές (τζαι μετά κάμνουν το εμετό)! Σιγά σιγά η ποσότητα θα αυξάνεται, όσο το αποζητά το μωρό τζαι όσο παραπάνω μπαίνει στο στήθος. Αν δεν το βάλλεις στο στήθος τζαι διάς του ξένο, ε εν θα κατεβεί γάλα: ο κανόνας της ζήτησης-προσφοράς. Τζαι μπορεί να έχασες το παιγνίδι. Γιατί άμαν φτάσει τζαι μάθει το μπιμπερό το μωρό, που είναι πολλά εύκολο τζαι το γάλα απλά σιωνώνεται μές το στόμα του, μετά εν θα μάθει να θηλάζει, που θέλει τζαι λλίον κόπο.

Ούφφου ούφφου. Τελικά θέλει πολλή δύναμη για να θηλάσει μια μάμα. Εφάν μας οι ευαισθησίες μας. Εν σου λέω να αφήνεις το μωρό να κλαίει. Ούτε εγώ τον αφήνω να κλαίει άμαν θέλει κάτι. Αλλά στο θέμα του θηλασμού, οι πρώτες μέρες εν κρίσιμες, αν κλαίει συνέχεια το νεογέννητο εν σημαίνει ότι πεινά τζαι δεν έσιεις αρκετό γάλα. Σημαίνει απλά ότι μόλις ήρτε σε ένα κόσμο άγνωστο, θέλει ασφάλεια, θέλει αγκαλιά, θέλει υπομονή τζαι επιμονή, να τον έσιεις συνέχεια πάνω στο στήθος για όσο θέλει. Εν η δουλειά σου σαν μάμμα, τις πρώτες μέρες να σκεφτείς το καλό του. Τζαι θεωρώ ότι το να του δώσεις ξένο γάλα απλά για να σταματήσει να κλαίει, δέννεν το καλύτερο για το μωρό.

Εννοείται εν μιλώ για περιπτώσεις που που το μωρό μπαίνει θερμοκοιτίδα ή που πραγματικά έσιει πρόβλημα η μάμμα τζαι δεν μπορεί να θηλάσει. Αλλά ακόμα τζαι τότε, τουλάχιστον να το παλέψει. Το (άλλο) πρόβλημα είναι ότι ελάχιστοι γιατροί θα την στηρίξουν γιατί οι γιατροί τζι οι κλινικές δαμέσα συνεργάζουνται με τις εταιρείες ξένου γάλακτος τζαι προωθούν την κατανάλωση του.

Τζαι τέλος, το δικό μου προσωπικό πρόβλημα είναι ότι έγινα τόσον υπέρμαχος που εν σιωπώ. Τζαι στενοχωρώ τες άμαν τους τα λαλώ. Στενοχωρκούμαι όμως παραπάνω εγώ γιατί ξέρω πόσο φορτισμένη είσαι άμαν γεννάς, δεν αντέχεις να ακούεις τίποτε, εν το χειρότερο να στενοχωρείς μια μάμα που παλεύκει για το καλό του μωρού της.

Γι αυτόν Ιβάνα λαλώ σου τα δαμαί, τωρά, πόννα κάμεις μωρό να μεν λαλείς ότι σε πρήζω. Αλλά θα σε πρήζω. Εσένα που έχω το θάρρος σου.


 

20 σχόλια:

  1. Ναι σου πω όμως, το θέμα έχει και την άλλη του πλευρά. Η μάνα μου εγέννησεν τον μιτσή μου τον αρφό και επειδή είχεν πρόβλημα, ήταν μες το νοσοκομείο για μήνες και δεν εμπορούσεν να τον θηλάσει. Ναι, πονείς και με το θήλασμα αλλά πόνεις κιόλας πολλά αν επιλέξεις ή δεν μπορείς να θηλάσεις. Θυμαμαι η μάμα μου ένιωθεν αφόρητους πόνους και επρίζουνταν και έπρεπεν να χρησιμοποιά ένα μηχάνημα για να φκάλει το γάλα.
    Κοίτα, έχει μερικές γυναίκες που είναι τόσο εξτριμίστικά υπερ του θηλασμού που επιβαρύνουν τούτα τα πιστεύω τους πας σε άλλες γυναίκες χωρίς να ξέρουν τι περνούν και τζίνες.
    Στην Αγγλία είχεν μια φεμινίστρια μάνα μες το πανεπιστήμιο μου που μου έσπασεν τα νεύρα επειδή ήθελεν να καμουν ban τα αντικατάστατα.
    Απλά ναι, το ποιντ είναι ότι και οι γυναίκες που αποφασίζουν να μεν θηλάσουν έχουν τους προσωπικούς τους λόγους που μπορει να αφορά και λόγους υγείας και περνούν και τζίνες πόνο. Αλλά κατανοώ ότι εν λάθος η πίεση που βάζουν οι εταιρίες για να αυξήσουν τα κέρδη τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Cat έγραψα ότι σε περιπτώσεις που δεν μπορεί να θηλάσει το μωρό λόγω προβλήματος δικού του ή της μάμας, τότε οκ.... το θέμα μου είναι με μαμάδες που δεν έχουν κάποιο πρόβλημα, απλά λόγω ελλιπούς ενημέρωσης και συναισθηματισμών δεν θηλάζουν. Ακόμα τζαι το "δεν θέλω να θηλάσω το μωρό μου" σέβουμαι το ασχέτως αν διαφωνώ κάθετα, η κάθε μάνα κάμνει ότι θέλει... αλλά το να ξεκινήσει κάποια τζαι να σταματήσει τις πρώτες μέρες για τους λόγους που έγραψα, ε λυπεί με πολλά... τζαι ελπίζω να μεν γίνουμαι τζι εγώ εξτρεμίστρια όπως έγραψες, εν θα το ήθελα, ούτε ξερόλας είμαι ούτε υπεράνω επειδή θηλάζω... απλά κάποια πράματα πρέπει να ειπωθούν

      Διαγραφή
    2. τζαι πρέπει η κάθε μάμμα, η κάθε έγκυος να ενημερωθεί, για το τί θα συναντήσει τζαι πως να το αντιμετωπίσει τζαι να έσιει τη στήριξη ούλλου του κόσμου!... πόσος πόλεμος δαμέσα, το αυτονόητο (θηλασμός) εγίνηκε κατόρθωμα πλέον!

      Διαγραφή
  2. Μαζι σου! \
    Ήμουν πολλά τυχερή γιατί τζιαι ο γιατρός τζιαι οι νοσοκόμες στο νοσοκομείο τζιαι η μαμμή που με παρακολουθούσε εθεωρούσαν το αυτονόητο πως εννα θηλάζω.

    Τες μέρες στο νοσοκομείο το μωρό έκλαιε συνέχεια, κ έχασε κ αρκετό βάρος. Αντί να μου πασάρουν ετοιμο γάλα, οι νοσοκόμες εκάμαν ό,τι εμπορούσαν για να βοηθήσουν. εφέραν μου αντλία, θήλαστρο, έρκουνταν ανά μια ωρα να ελέγξουν, να διορθώσουν την στάση που τον είχα κ να με στηριξουν ψυχολογικά.

    Που ήρτα σπίτι έθκιωξα τους ούλλους για θκυο μέρες για να εχω ηρεμία κ επερασα τες με το μωρο συνέχεια πάνω μου. Έμαθε να θηλάζει κ τωρά εν ούλλα απροβλημάτιστα.

    Τζιαι το μωρό τζιαι η μάμα εν φτιαγμένοι για να δουλέψει ο θηλασμός. Λίη υπομονη θελει στην αρχη κ να μεν υποκύψεις στην "ευκολη" λύση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εν ήξερα ότι έσιεις μωρό :):):):) να σου ζήσει! εγέννησες εξωτερικό? τότε εν λογικό να σε στηρίξουν, δεν έχουμε breastfeeding-friendly κλινικές δαμέσα, εμένα που τους είπα για αποκλειστικό θηλασμό εθεωρούσαν με εξωγήινη!

      Είπες πολλά σημαντικά πράματα που πρέπει να ξέρει η κάθε μάμα, ότι τα νεογέννητα κλαιν συνέχεια, ότι χάνουν βάρος τις πρώτες μέρες, ότι πρέπει ναν πάνω σου συνέχεια για να μάθει να θηλάζει τζαι ότι θέλει υπομονή τζι επιμονή...Μετά τζαι ο θηλασμός εν το πιο εύκολο πράμα, ούτε να αποστειρώνεις μπιμπερά, να βράζεις νερό να ετοιμάζεις το ξένο ενώ ωρύεται το μωρό, κλπ...

      Διαγραφή
  3. Αμα ρε σημερα ειχα την κουβεντα με μια συναδελφο μου και φιλη και ελεα τγς κορη αν καμω πκττε νωρο και εν εχω γαλα και εσυ εχεις μωρο και εχεις εννα μου το θηλασεις? Ετσι οπως εκαμναν παλια? Και ελεε μου εν γινεται να μεν εχεις γαλα.προσφορα και ζητηση.αλλα εγω επεμενα ας πουμε υποθετικα.και ελεε μου εν εχει υποθετικα και εγω επεμενα κλπ (τελικα ειπε μου αν κανει το δικο μου το μωρο ενα θηλασω και το δικο σου).αλλα η απορια μου παραμενει τουτες ουλλες που λαλουν εν εχουν γαλα εχουν και καμνιυν το για την ευκολια τους? Εν μπορω να το αντιληφθω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κάποιες ίσως συνειδητά και για την ευκολία τους (πχ για να ταίζει και ο παπάς το μωρό να μην ξυπνούν ούλλη νύχτα ας πούμε), αλλά νομίζω οι πλείστες που αποτυγχάνουν, είναι λόγω ελλιπούς ενημέρωσης, δεν ξέρουν ότι το μωρό πρέπει να θηλάζει πολλά συχνά τις πρώτες μέρες, για να ρυθμιστεί η παραγωγή, να γίνει εγκατάσταση της γαλουχίας.

      έτσι απλά: αν δεν βάλεις το μωρό πάνω στο στήθος κάθε 2-3 ώρες τις πρώτες 3-4 μέρες που είναι οι πιο κρίσιμες, εν θα κατεβεί γάλα (μπορεί να έχω και λάθος στους αριθμούς, έχει ειδικούς που τα ξέρουν πιο καλά). Βασικά, όσο πιο συχνά θηλάζεις τόσο παραπάνω γάλα έχεις, γιατί το σώμα παίρνει μήνυμα για να παράξει κι άλλο

      Διαγραφή
  4. ΚΟΡΗ ΜΟΥ!!! Μα εσύ υπάρχεις δαμέ ακόμα; για κάποιο λόγο έφαε σε η μετακόμηση στο feedly και νόμιζα ότι σταμάτησες να γράφεις!!!
    Όλλε, τέλεια!!! Πάω να σε διαβάσω!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κι εγώ επήα και στα σεμινάρια και ενημερώθηκα και ήμουν σίουρη. Αλλά ποττέ εν ξέρεις τι θα σου τύχει ούτε είσαι πραγματικά έτοιμη για το τι γίνεται. Δεν ξέρω τι πορεία θα είχα αν το μωρό δεν ήταν πρόωρο κι αν δεν μου το εβάλλαν αμέσως στην εντατική κι εγώ σε άλλη κλινική αλλά εν σωστά τζείνα που λαλείς και στο δεύτερο με το καλό θα είμαι πιο έτοιμη. Υπάρχουν και συμβούλοι θηλασμού αλλά εγώ ήμουν σε σκατά ψυχολογία και δεν εμίλησα! Να σκεφτείς ούτε χάπι ήπια να σταματήσει, εκόπηκε μόνο του :( Μπράβο σου που τα κατάφερες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σου το εύχομαι, στα επόμενα...! φτάνει που το πήρες απόφαση! τελικά η ψυχολογία εν ο πιο σημαντικός παράγοντας μάλλον

      Διαγραφή
  6. Μαζι σου τζιαι εγω! 4 μηνων τζιαι ακομα θηλαζω παρολο που ο περιγυρος μου μασιετε μου να το σταματησω για να μπει σε σειρα το μωρο. Μια χαρα εννα μπει τζιαι εννα ηρεμησει. Οντως στην αρχη εν πολλα δυσκολο αλλά τωρα πλεον its piece of cake! Βεβαια τωρα που εννα παω δουλεια καμνουμε μαχη για να μαθει το πιπερο. Εκαλαρεσε του ο βιζος! Ο θηλασμος χρειαζεται θεληση τζιαι πολλη υποστηριξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. να σου πω ότι εμένα αρνείται πεισματικά να πιάσει μπιμπερό από τους 2 μήνες? απόκτησε άποψη νωρίς νωρίς κι έπρεπε να τσακίζομαι να τον θηλάζω κάθε 2-3 ώρες όπου και να ήμουν! χαλάλι του, "πού πάεις κυρία μου, έσιεις βρέφος τζαι θέλεις μου τζαι γυρούς?" σωστός ο μπέμπης
      ήρτα πίσω δουλειά τζαι φέφκω, θηλάζω τζι επιστρέφω (η μια μου ώρα)

      Διαγραφή
  7. Μπραβο μπραβο μπραβο και 100000000 μπραβο. Έγραψες ακριβως οσα λαλώ τζιαι γω τζιαι λαλούν μου ότι γίνουμαι πρίχτισσα και υπερβολική. Και συμφωνώ σε ΟΛΑ οσα λες. Εγώ εκατάφερα να θηλάσω αποκλειστικά 8 περίπου μήνες. Και ναι στην αρχή ήταν δύσκολο. Ποιός είπε ότι θα ήταν εύκολο. Όσες δεν θηλάζουν για τις φθηνές δικαιολογίες που αναφέρεις εν τούτες που κατά τη γνώμη μου βαρκούνται. Αν δεν θέλει κάποια να θηλάσει και το δηλώσει μπράβο της γούστο της καπέλο της. Ότι θέλει κάμνει η κάθε μια. Αλλά τα άλλα εν πελλάρες. Και ναι κι εμένα λυπεί με πάρα πολλά το γεγονός ότι ζούμε στην εποχη που η ενημέρωση μπορεί να έρτει με 1002 μέσα και σε χρόνο dt αλλά οι παραπάνω αγρόν ηγόρασαν. Γνώμη μου... Γίνεσαι μάνα - οφείλεις να ενημερωθείς και έπειτα να αποφασίσεις. Και πάλι μπράβο σου και εύχομαι να συνεχίσεις έτσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχα, έλα προτείνω σε για πρόεδρο της τζιχαντ, να κονταροκτυπηθείτε με eolica

      Διαγραφή
  8. Μπράβο σου κορού! Μαζί σου σίλια τα εκατό. Δυστυχώς εφτάσαμε στο σημείο εμείς που υποστηρίζουμε τα αυτονόητα τζιαι "τολμούμε" τζιαι εκφράζουμε το τζιαι στηρίζουμε τη γνώμη μας με επιχειρήματα να θεωρούμαστε κάτι σαν "τζιχάντ του θηλασμού" και να μας αντιμετωπίζουν υποτιμητικά. Ας πούμε για την παιδίατρο που λαλείς (αν εκατάλαβα καλά εν την ίδια που έχουμε) άκουσα πολλές φορές ότι εν την επροτιμήσαν γιατί εφοηθήκαν ότι ήταν να τους πιέσει με το θέμα του θηλασμού γιατί εν απόλυτη. Εν καταλαβαίνουν πόση πολλή στήριξη και γνώση (ΚΑΙ ΘΕΛΗΣΗ) χρειάζεται για να θηλάσεις. Εν μπορώ να σου πω πόσες φορές άκουσα σχόλια του τύπου "μα τζιαι η φόρμουλα εν καλή, η επιστήμη επροχώρησε πολλά". Εμ...ΟΪ. Το να συγκρίνεις τη φόρμουλα με το μητρικό θηλασμό είναι σαν να συγκρίνεις 30 χρόνια επιστημονικής εξέλιξης με 3000000 χρόνια εξέλιξης (κάπου το εθκιάβασα, έννεν δικό μου)....και τώρα να δεις όσο μεγαλώνει το μωρό και συνεχίζεις να θηλάζεις τι θα ακούεις. Έχω 3 φίλες μου που εθήλαζαν μέχρι 2 χρονών (και...) και στο φβ είμαι σε κάτι τέθκοια γκρουπ, οπότε προετοιμάζουμαι που τα τωρά για το τι θα ακούω. Εμείς εδώ 9 μηνών και όχι μόνο συνεχίζουμε σταθερά και αμείωτα, αλλά δεν ξέρω ούτε τον τρόπο και δεν βλέπω ούτε και τον λόγο να σταματήσω πριν να θέλει το ίδιο το μωρό να σταματήσει. Αν σταματήσω, απλά δε θα τζοιμούμαστε τις νύχτες. Ενώ τωρά...αγκαλίτσα και κοιμόμαστε όλοι όπως τα πουλλούθκια. Προσωπικά εν μπορώ να φανταστώ το να είμαι μάμα χωρίς να θηλάζω...το βυζί δεν είναι μόνο φαΐ. Cypriopoula βάλε τζιερί τζιαι στούππωσε τα αυκια σου. Γιατί μια αγελάδα ξέρει καλύτερα που τη φύση πώς να ταΐσεις το μωρό σου;
    (για να μεν πω τι ακούω όταν "¨αποκαλύπτω" ότι τζοιμούμαστε μαζί με το μωρό...)
    Ένα τελευταίο: ο "τζιχαντισμός" μου έφτασε σε τέτοιο σημείο που πλέον δεν μπορώ να ανεχτώ να κάμνω παρέα με άτομα που επέλεξαν να κάμουν καισαρική για να μην ταλαιπωρηθούν μίσιμου και επέλεξαν να μη θηλάσουν (ούτε καν πρωτόγαλα!) για να μην είναι οι μόνες υπεύθυνες για το μωρό. Σέβουμαι το (προσπαθώ τουλάχιστον) τζιαι απλά κόφκω παρέα...(συγνώμη για το σεντόνι, είχε καιρό να γράψω αααααααααααχ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Yes!!! Ακόμα μια "απόλυτη" σαν εμενα! Χαίρομαι που πολλυνίσκουμεν!!!

      Διαγραφή
    2. καλώς την! εμείς ξυπνούμε 3-4 φορές ακόμα τη νύχτα αλλά νομίζω αν σταματήσω θα ξυπνούμε ακόμα παραπάνω ώσπου "να στρώσει" τζαι δεν θέλω να το περάσουμε τούτο, ούτε πιστεύκω ότι χρειάζεται. Συμφωνώ και με όλα τα υπόλοιπα που έγραψες, και ειδικά με το ότι ο θηλασμός έννεν μόνο φαί, το μωρό μπορεί να κλαίει να ωδύρεται, βάλλεις το πάνω σου ηρεμά, εν πράμα?

      Διαγραφή
  9. joy μου πραγματικά ποτέ δεν ξέρεις τί θα σου τύχει, αλλά εν καλά να είμαστε ενημερωμένες και αποφασισμένες, ούτως ώστε αν όλα παν καλά και μπορεί κάποια, να θηλάσει. Κάμνει ένα που τα καλύτερα δώρα στο μωρό της!

    Είπαν μου και το άλλο προχτές: ότι το γάλα μετά τους 8 μήνες σταματά να έχει τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται το μωρό άρα δεν χρειάζεται περαιτέρω θηλασμός. Ακόμα δεν το έψαξα να δω αν ισχύει. Ξέρει καμιά?

    Εδώ να πω ότι πριν την εγκυμοσύνη εθεωρούσα το υπερβολικό να θηλάζει κάποια 1 και 2 χρόνια, εσκέφτουμουν ότι "εν χρειάζεται ρε παιδί μου, έπιασε αντισώματα το μωρό, κανεί, έννεν ανάγκη να είμαστεν ακραίες, ήντα, έννα έχει το μωρό δόντια και να θηλάζει?"

    Εννοείται ότι άλλαξα άποψην έννεν? Το μωρό μου έφκαλε και δοντούθκια πιλέ, ακκάννει με άμαν χορτάσει και παίζει αλλά δεν θα σταματήσω ακόμα. Στο κάτω κάτω είναι και η ώρα μάμας-μωρού που απολαμβάνεις το μωρό σου στην ηρεμία σας, τα δυο σας και κάμνετε bonding :) (Σε λλία χρόνια ούτε θα γυρίζει να σε δει)

    Τζαι τωρά που το ξανασκέφτουμαι, ο οργανισμός μου παράγει που μόνος του γάλα ειδικά για το μωρό, ποια είμαι εγώ για να του το στερήσω?

    Οκ σταματώ γιατί έγινα τζιχαντ πάλε.

    @ υπόλοιπες που θηλάζουν: shαίρουμαι σας τζι ελπίζω να συνεχίσετε όσο μπορείτε τζαι να γίνουμεν ακόμα πιο πολλές! να γίνει πλέον φυσιολογικό να θηλάζεις τζαι όι η απίστευτη εξαίρεση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εεεεεε όι..... Ποιός το είπε τούτο... Το γάλα της μητέρας "μεταλλάσεται" αναλόγως των αναγκών και της ζήτησης του μωρού. Ρώτα την παιδίατρο σου, που αν εκατάλαβα καλά ποια ένι θα μυδιάσει :) και θα σου καταρρίψει όλα τα ταμπού με απτα επιχειρήματα!

      Διαγραφή
  10. Εννοείται πως ΔΕΝ ισχύει ότι σταματά να έχει θρεπτικές ουσίες το γάλα σου μετά τους 8 μήνες! Θωρείς; Ως τζιαι εσύ που είσαι τόσο ενημερωμένη μπαίνεις στον πειρασμό να πιστέψεις όταν ούυυυυυλοι γύρω σου λαλούν σου τούτες τις μαλακίες! Ρώτα και την παιδίατρο σου να δεις ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

όνειρα πισκόττα οίκτου

Καλή χρονιά και πολλές καλές χρονιές να έχουμε όλοι!! Για κάποιο εκνευριστικό λόγο δεν μπορώ να σχολιάσω στο προηγιούμενο ποστ τζαι να ε...