bullying

Εδιάβαζα πολλά άρθρα για το bullying (εκφοβισμό?) στα σχολεία τελευταίως τζαι πως παρατηρείται μια έξαρση στους "πολιτισμένους" λαούς (βλέπε Αμερική, Αγγλία, Κύπρο). Τελευταίως ευδοκιμεί ιδιαίτερα το φρούτο του διαδικτυακού εκφοβισμού τζι εγίναν γνωστά αρκετά περιστατικά εφήβων που λόγω bullying στο ίντερνετ και εκτός, η ζωή τους έγινε ανυπόφορη τζαι τελικά αυτοκτονήσαν.

Τραγικό για να πω το ελάχιστο. Είμαστε για κλάματα εμείς οι "μορφωμένοι" τζαι "πολιτισμένοι" που αφήνουμεν έτσι φαινόμενο να αλωνίζει στα σχολεία και όχι μόνο.

Μαζί με την ταshινόπιττα, ανακάλυψα τελευταίως ότι το bullying εν ιδιαίτερα διαδεδομένο σε όλες τις ηλικίες, χώρους και επαγγέλματα!

Θα ξεκινήσω που τα απλά καθημερινά.
 
Έναν τζαιρό που η Ιβάνα επαρακολουθούσε πολλά τα ελλαδικά ΜΜΕ, εκόλλησε μου το παρατσούκλι Μητσοτάκης. Επειδή έτυχε σε 1-2 φάσεις να θεωρήσει ότι της έφερα ατυχία (είδε περίοδο την ίδια μέρα με μένα, αρρώστησε την ίδια μέρα με μένα), άρκεψε να με λαλεί γκαντέμω τζαι κάπου άκουσε για το Μητσοτάκη, ότι τον θεωρούν γκράντε γκαντέμη. Όπου επηαίνναμε εφώναζε με Μητσοτάκη τζι αναφέρετουν σε μένα με το προαναφερθέν παρατσούκλι μπροστά σε άλλους (τζαι στην παρουσία μου). Τζαι "μην της πείτε τίποτε, θα το γρουσουζέψει, χαχαχα". Τζαι ούλλοι να φίρνουνται τζαι να γελούν τζαι να την αντιγράφουν. Μιαν, θκυο, τρεις, εσπάσαν τα νεύρα μου. Εν εκαταλάβαινε ότι με ενοχλούσε, ελάλεν το πείραγμα, εγώ ελάλουν το χοντράδα τζαι όσον παραπάνω ενευρίαζα τόσο παραπάνω το ελάλεν. Ώσπου τζι έκοψα της την καλημέρα τζι εξίχασεν το. Οκκέι, τωρά μιλούμεν πάλε αλλά κατά καιρούς βρίσκει μου διάφορα παρατσούκλια. Εκουράστηκα να τσακκώννουμαι μαζίν της.

Ο θείος μου. Ξέρει ότι είμαι μιας συγκεκριμένης σχολής σκέψης τζαι κάθε φορά ρωτά με αν άλλαξα γνώμη τζαι λαλεί μου ότι κάποτε έννα βάλω νου. Περιπαίζει με τζαι γελά μπροστά σε άλλους που είτε συμμερίζονται τις δικές του ιδέες είτε φοούνται να μιλήσουν. Εν θέλω να τσακωθώ μαζίν του γιατί παλιά εβοήθησε μας πολλά. Κόφκω του τα τηλεφωνήματα τζαι ρωτά με πού χάνουμαι.

Ο κάποτε κολλητός μου. Επερίπαιζε με που ήμουν στέκκα, που είχα σπυρούθκια, που εν έπιννα (κλασική ατάκα "μα ακόμα κάμνει σε παρέα τζείνη?") τζι εγώ επειδή είχα μέγα κόμπλεξ να μεν του λαλώ ποττέ τίποτε. Να μεν θέλω να δείξω ότι εθίκτηκα τζαι μέσα μου να στενοχωρκούμαι. Σιγά σιγά εχαθήκαμε.

Ένας παλιός μου μάστρος. Να μου λαλεί ότι εν καταλάβω, να μου κλείει το τηλέφωνο, να μου φωνάζει, να με λαλεί αχάπαρη τζαι μάλιστα μπροστά σε άλλους (καλά τούτο έκαμνεν το σε ούλλους).

Οκκέι, πες οι μάστροι ως επί το πλείστον έτσι συμπεριφέρουνται.
Πονεί παραπάνω όμως άμαν σου το κάμνουν άτομα που υποτίθεται αγαπούν σε τζαι νοιάζουνται σε.

Έννα με πεις εύθικτη τζαι θα σιεις τζαι δίκαιο. Ούτε θέλω να περνώ στην αντεπίθεση τζαι να αποστομώνω τον άλλο. Εν πολλά low ακόμα τζαι για εμένα. Έννα μου πεις ότι οι καλοί λοαρκασμοί κάμνουν τους καλούς φίλους τζι άμαν σε ενοχλεί κάτι πε το. Η εμπειρία μου έδειξε μου ότι τις παραπάνω φορές δεν αξίζει να ασχοληθείς γιατί ο άλλος εν τόσο στραβός που δεν καταλάβει ότι πληγώνει, ότι εξεπέρασεν κάποια όρια - τζαι το πραγματικά λυπηρό είναι που δεν τον κόφτει καν. Τούτο που πολλοί βαφτίζουν πείραγμα είναι στην πραγματικότητα υποτίμηση του άλλου, μειώνουμε τον άλλο για να εξυψώσουμεν τον εαυτό μας... Ό,τι πιο κομπλεξικό τζι εγωιστικό. Τζαι να σου πω κάτι τελευταίο? Ούλλοι μας κάμνουμεν το κάποια στιγμή. Απλά ελάχιστοι το αναγνωρίζουμεν. 

Κάποτε δεν είχα τη δύναμη να το διαχειριστώ. Μετά ήθελα να τσακωθώ με ούλλους. Τωρά θέλω απλά να είμαι ήρεμη τζαι να μεν με επηρεάζει.


 

12 σχόλια:

  1. Νίρι μου όπως είπες επεράσαμε όλοι από φάση μπούλιγκ.Εγώ τουλάχιστον ναι,εν μπορώ να μιλήσω για ούλλον το κόσμο.
    Μέστο κείμενο σου λαλείς το τούτο : "Έννα μου πεις ότι οι καλοί λοαρκασμοί κάμνουν τους καλούς φίλους τζι άμαν σε ενοχλεί κάτι πε το. Η εμπειρία μου έδειξε μου ότι τις παραπάνω φορές δεν αξίζει να ασχοληθείς γιατί ο άλλος εν τόσο στραβός που δεν καταλάβει ότι πληγώνει, ότι εξεπέρασεν κάποια όρια - τζαι το πραγματικά λυπηρό είναι που δεν τον κόφτει καν".

    E όχι Νίρι μου ο άνθρωπος που σε αγαπά, που σε εκτιμά, που σε σέβεται,ο φίλος σου, ο θκείος σου, ο συγγενής σου άμαν του πεις ενοχλά σε κάτι εννα πρέπει να το καταλάβει, να σε σεβαστεί και να είναι δίπλα σου. Δεν πρέπει να αναμενεις ότιδήποτε πιο λλίο για τον εαυτό σου γιατί αξίζεις πολλά παραπάνω. Τζιαι λυπούμαι τζιαι για τον θκείο σου, τζιαι για τον κολλητό σου, τζιαι για τον μάστρο σου,τζιαι για τον κάθε που συμπεριφέρεται απάνθρωπα, λυπούμαι τους γιατί εν λλίοι τζιαι αν δεν καταλάβουν τα λάθη τους τζιαι ως λλίους αξίζει να τους συμπεριφέρεσαι. Τζιαι είμαι απόλυτη τζιαι ακραία σε τούτο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τζι εγώ έτσι επίστευκα, ότι άμαν σε αγαπά ο άλλος θα σε σεβαστεί. Άμαν όμως οι ίδιοι οι δικοί σου περιπαίζουν σε τί να σκεφτείς?

      Δυστυχώς πολλά άτομα έτσι είναι, κοινωνικά ανάπηροι λαλεί τζι η δεσποσύνη τζαι δεν το αντιλαμβάνονται καν.

      Διαγραφή
  2. Με εξαίρεση τον μάστρο σου, τα άλλα εν τα θεωρώ μπούλιγκ αλλά γαουροσύνη τζιαι έλλειψη ικανότητας να κατανοείς τζιαι να αντιδράς με βάση τα σημάθκια (λεκτικά, σωματικά) που εκπέμπει ο άλλος, δηλαδή κοινωνική αναπηρία.

    Εν καλό το να μεν σε κόφτει, αλλά εν ακόμα καλύτερο να τους το κόψεις..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τούτον το "κοινωνικά ανάπηροι" άρεσεν μου, εν εύστοχο!

      Αλλά απάντησα σου κάτω, ειδικά άμαν τραβούν τζι άλλους μαζίν τους τζαι περιπαίζουν σε ομαδικώς, τότε προσωπικά κατατάσσω το στο bullying.

      Επίσης, θεωρώ το bullying άμαν σε μειώνουν από θέσην ισχύος ή άμαν εκμεταλλεύκουνται την αγάπην που τους έσιεις.

      Διαγραφή
  3. όταν ήμουν δημοτικό κάποιος επήε να με περιπαίξει, χωρίς να ξέρει ότι τον είχα χάσει πρόσφατα, για τον παπά μου. έβαλα πάνω τους συμμαθητές μου τζαι εκάμαν τον πόξιλικι, ακόμα μπορεί να τον περιπαίζουν τζαι με τες συμμαθήτριες μου εδέραμε την αρφή του.
    ώσπου να τελειώσω το σχολείο δεν είχα το παραμικρό μπούλιγκ, ούτε εγώ επείραξα ή έδερα ξανά άλλο.

    ίσως αν δεν ήταν τόσο ευαίσθητο τζαι πονεμένο θέμα για μένα να μεν έκαμνα τίποτε. αλλά έμαθα έτσι ότι αν δεν κόψεις κάτι αμέσως μόλις γίνει θα εμφανιστεί ξανά. κυκλοφορεί πολλή γαουροσυνη στις ανθρώπινες σχέσεις. πολλές φορές μπορεί όπως λαλεί τζαι η Δεσποσύνη να μεν είναι μπούλινγκ. το να διώχνεις τους ανθρώπους δεν είναι λύση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειδικά σε πιο νεαρή ηλικία θεωρώ ότι εν πολλά δύσκολο να το διαχειριστείς. Εσέναν εστηρίξαν σε συμμαθητές τζαι συμμαθήτριες (καλάν ήταν δραστική η αντιμετώπιση σου!). Αν δεν σε στηρίζει κανένας όμως?
      Πρέπει να μάθεις να μεν σε ενοχλεί.

      Διαγραφή
  4. Έννα συμφωνήσω με τη Δεσποσύνη Νίρι μου. Τούτοι ούλλοι που λαλείς εν χώρκατοι και γάροι (και μάλιστα κυπριακοί). Το bullying έχει να κάμει συνήθως με εσκεμμένη και συστηματική βίαιη συμπεριφορά που μπορεί να εν από ψυχολογική μέχρι σωματική με σκοπό την επιβολή. Και συνήθως εν συμβαίνει από κοντινά/συγγενικά/φιλικά άτομα. Εννοείται ότι εν πρέπει να σε κόφτει και να διάς σημασία, αλλά που την άλλη πρέπει να είσαι και συ απόλυτη. Να το κόφκεις μιαν τζι έξω τζείνο που σε ενοχλεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κόφκεις το άμαν εν σε ενδιαφέρει αν τελειώσει η σχέση σας. Άμαν όμως εν οικογένεια, ή η παρέα σου? Πρακτικά εν πολλά δύσκολο.

      Διαγραφή
  5. Που είμουν νεαρό τζαι αθώο ασπρουλλί, εσιώπουν για να μεν καταλάβουν ότι ενοχλούσαν με τα "αστεία" τους, όπως κάμνεις τζαι εσύ. Μεγαλώνοντας όμως εκατάλαβα ότι κάποια αστεία τζαι πειράγματα ένει γαουροσίνη, τζαι πλέον αντιδρώ ανάλογα με το ποιος ένει τζείνος που τα λέει. Αν θεωρήσω ότι εξίζει μιαν ευκαιρία, εννα απαντήσω μισοαστεία - μισοσοβαρά με μιαν δόση ειρωνείας, για να δει τζαι τζείνος την γλύκα. Αν δεν του αξίζει ούτε μια ευκαιρία, κόφκω του το μασιέρι, τζαι δεν του αφήνω κανένα περιθώριο αμφισφήτησης αλλά πάντα ευγενικά τζαι ψυχρά, καθότι είμαι μία κυρρρρία! Συμφωνώ με τη "μάνα" ότι κάτι που σε ενοχλεί πρέπει να το κόψεις στη ρίζα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τζι εγώ συμφωνώ στη θεωρία. Στην πράξη όμως δυσκολεύκουμαι, έννεν εύκολο να τσακώνεσαι τζαι να φκάλλεις ανθρώπους έξω που τη ζωή σου.

      Διαγραφή
  6. Είσιεν περίπτωση που το εμίλησα, ετσακωθήκαμεν, ο άλλος εσεβάστηκεν το τζι εσταμάτησε (αν τζι επέμενε ότι εν πείραγμα).

    Στις παραπάνω περιπτώσεις όμως δεν αξίζει να τσακωθείς, επειδή εν παραδέχουνται ότι κάμνουν κάτι λάθος. Μέρος του προβλήματος είναι ότι κανένας που τους συγγενείς ή την παρέα δεν θα πάρει το μέρος σου, απλά θα χαλάσουν οι σχέσεις σας τζαι θα φανείς εσύ εύθικτος, υπερβολικός, αδύναμος τζι ότι εν σηκώνεις αστεία. Τζαι πάλε θα σε υποτιμούν.

    Bullying θεωρώ ότι γίνεται ειδικά άμαν οι "έξυπνοι" κάμνουν κόμμα με άλλους τζαι περιπαίζουν σε ομαδικώς, τζαι μειώνουν σε τζαι γίνεσαι ο περίγελως της παρέας όποτε βρεθείτε.
    Γι αυτό πιστεύκω ότι τζαι ο θείος, τζαι η Ιβάνα (τζαι ο κολλητός παρά τρίχα) ππέφτουν μες τούντην κατηγορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

όνειρα πισκόττα οίκτου

Καλή χρονιά και πολλές καλές χρονιές να έχουμε όλοι!! Για κάποιο εκνευριστικό λόγο δεν μπορώ να σχολιάσω στο προηγιούμενο ποστ τζαι να ε...